Ismanstorps borg på Öland

Idag blir det en lite lugnare dag jämfört med igår. Även vi lär oss av våra misstag 😉 Inte för att gårdagen var ett misstag egentligen, bara lite väl intensiv. Idag har vi valt att dela dagen i två delar, en lunchpaus med hocky och slöande får bryta av dagen. Varsin god sallad framför TV:n (datorn för min del) känns alldeles lagom innan vi tar nya tag.

Ismanstorps fornborg

Ismanstorps fornborg har vi besökt under förmiddagen. Som det ser ut har det varit tätt befolkat där när tiderna begav sig. Man tror dock inte det var bebott under någon längre period. Visiterna på sådana här ställen går lite fortare nu för tiden när det bara är sambon och jag som besöker dem. Har man den arkeologistuderande sonen med sig (även innan han blev arkeologistudent för övrigt) så tar det en evig tid att gå igenom ett sådant här ställe. Kanske av förklarliga skäl, han är ju enormt intresserad av sådana här stensamlingar 😉

Innanför muren har det rymts 95 bosättningar, tättbebyggt är bara förnamnet. Nio in- och utgångar genom muren sägs representera de nio världarna runt världsträdet enligt den nordiska mytologin. Borgen har sannolikt inte varit bebodd under någon längre tid utan har huvudsakligen haft en militär funktion enligt den information jag hittat.

Blommor fanns det givetvis även vid Ismanstorps fornborg. Vad vore väl en utflykt utan att ha lite blommor på bild?

Odens flisor

I närheten av fornborgen finns Odens flisor. Två stycken tre meter höga kalkstensflisor som sägs ha varit en stor sten till dess Oden band sin häst vid den. När hästen slet sig ska stenen ha spruckit i två flisor enligt sägnen.

Även här hittade jag givetvis lite blommor, har dock ingen aning om vad det är jag hittat men vackra var dom 😉

Noaks ark och Karums alvar

Slutligen tittade vi till skeppssättningen Noaks ark som ligger på Karums alvar. Noaks ark är en del av ett stort gravfält som går över alvaret.

Noaks ark på Karum Alvar

Noaks ark vid Karums alvar

Nu återstår det att se dels hur det går i hockymatchen 😉 dels vad vi hittar på under eftermiddagen. Än så länge har vi inga bestämda planer men det brukar lösa sig under resans gång.

11 reaktioner på ”Ismanstorps borg på Öland

 1. Jag har varit på Öland ganska många gånger men jag har ändå inte sett allt det ni hinner med. Finns mer att upptäcka med andra ord. Vilken mysig semester ni har och så mycket fint ni ser 🙂

  Gillad av 1 person

  • Ha ha… vet inte om mysig är rätt ord. Vi far runt som skållade troll över ön. Idag lovade vi oss själva att ta det lite lugnare i morgon (som om det skulle hjälpa). Men mycket har vi hunnit se 😉

   Gillad av 1 person

 2. Så intressant med fornborgen, jag förstår att sonen din skulle ha fastnat där. Så vackra murar! Försökte googla på din okända blomma men det är svårt att på bilden se vilka blad som hör till den. Det finns en gulsporre annars… Fina bilder på sevärdheter.

  Gillad av 1 person

 3. Härligt äventyr … eller i alla fall en härlig resa! Vi har varit en del på Öland och det finns verkligen mycket att se. Senast var för två/ tre år sedan – då var vi till Eketorps borg och det är också värt ett besök.
  Så många fina bilder på intressanta platser och vackra blommor! Vet tyvärr inte vad det är för gul blomma.
  Om ni inte redan varit där eller planerat … så kan jag rekommendera kustvägen – https://alltpaoland.com/platser/kustvagen-sandvik-byrum/ … en trevlig vägsträcka som vi åkt ett par gånger. Ganska dålig väg, men värt ett besök ändå…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s