Eketorp borg på Öland

Efter besöket vid Gråborg i onsdags bättrade vädret på sig en aning och vi begav oss, efter en god lunch på Robertos restaurang i Färjestaden, mot Eketorp borg. Jag får erkänna med det samma att jag lurades en aning när jag skrev att jag enbart fotade den vackra backsippan, givetvis blev det en del foton även på borgen. Många foton för att hålla mig helt till sanningen men ni slipper plågas med alla, här bjuder jag bara på ett litet urval.

Eketorp borg har med Riksantikvariatets goda minne (och plånbok?) delvis restaurerats för att visa hur en ringborg kunnat se ut. Vad jag förstår så har borgen använts i olika perioder och då till lite olika ändamål.

Innan borgen byggdes upp har så klart arkeologiska utgrävningar gjorts och det är utifrån den information dessa gav som borgen restaurerats och rekonstruerats. Rekonstruktionen omfattar hus från de olika perioderna. Innan rekonstruktionen var det inte mycket att se egentligen, som på många andra ställen bara lite stenhögar och rester av husgrunder.

Efter återuppbyggnaden finns det desto mer att se! Och tro det eller ej, det är faktiskt jag som trotsat min löjligt stora höjdrädsla och tagit mig upp till murkrönet för att fota. Lite skakiga ben och pirr i magen, men det gick!

Det är inte bara byggnaderna som har rustats upp och fixats till. Även huggna stenar som funnits där har fått en ansiktslyftning.

Eketorp borg blev en härlig avslutning (nästan) på vår Ölandsvistelse. En vistelse som har varit både intensiv, rolig och inte minst givande. Om jag är så utvilad efter vet jag inte, i vart fall inte fysiskt. Men en rolig resa skapar energi och det har även denna resa gjort!

Men vad vore ett inlägg utan någon växtlighet på bild. I min värld, inte så mycket 😉

Växtlighet i muren

Växlighet på Eketorp borgs murar!

16 reaktioner på ”Eketorp borg på Öland

 1. Sonen skulle nog ha blivit besviken om du kom hem med foton på bara växter 😉 Så modigt av dig att klättra upp. Kan tänka mig att du kände dig nöjd med din bedrift efteråt. Det blev ju väldigt fina bilder också…

  Gillad av 1 person

  • Möjligt att han blivit det. Men han är nog helst där själv och ser saker och ting så kanske han inte skulle bry sig nämnvärt. Visst var jag lite modig 😉 Känner mig lite stolt över mig själv faktiskt!

   Gillad av 1 person

 2. Spännande miljö att gå runt i och intressanta och fina bilder! När jag var där senast höll de på med renoveringen och byggde på ringmuren. Modigt av dig att klättra upp för att få lite översiktsbilder! Nu blev jag lite sugen på att göra ett nytt besök 🙂

  Gillad av 1 person

  • Jag tror den är uppbyggd så mycket den ska byggas upp nu. En del har de lämnat som den var, antagligen ett måste att något består orört. Ja det var en fin miljö att skrota runt i.

   Gillad av 1 person

 3. Gillar gamla historiska ställen där man kan se hur folk levde förr. Eftersom jag aldrig har varit på Öland var det här väldigt intressant. Ändå är jag glad att min säng ser lite annorlunda ut 😉
  Väldigt fina bilder!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s