Marknad i Slite och Orättvisor i forntid

Här på ön har vi strålande sommarväder. Varmt, skönt och ljumma vindar. Av någon outgrundlig anledning tyckte vi att detta var en dag att ägna oss åt att gå på marknad i Slite. En MYCKET välbesökt marknad ska tilläggas, det gick knappt att ta sig fram genom folkmassorna.

Marknad i Slite

Det går liksom inte att föreviga trängseln på bild, men tro mig, det var folk överallt!

Är det något jag inte är så förtjust i så är det trängsel så jag gjorde som jag brukar när jag hamnar i sådana situationer. Jag drog mig undan en aning, och det var ju inte så dumt att få flanera en stund nere i hamnen i lugn och ro. Där trivdes jag betydligt bättre än uppe på själva marknadsområdet.

Slite hamn

Slites stolthet Cementa med Sjöräddningen i förgrunden.

Vi blev inte så långrandiga på marknaden. Utbudet var i princip det samma som på alla andra marknader, egentligen inget en inte sett förut. Då finns det ju roligare saker att titta på, sådana som jag faktiskt inte sett förut!

Orättvisor i forntid

I stället hamnade vi vid Tjelvars grav, en skeppsättning av storslagna mått. Tjelvar sägs enligt sägnerna vara mannen som upptäckte Gotland en gång i tiden. Å andra sidan sägs det att det inte är helt sant, förmodligen för man hittat fornlämningar som är äldre än den tid då Tjelvar skulle ha levat. Hur det än var med det där så fick han en storstilad grav den gode Tjelvar.

Tjelvars skeppsättning

En skeppssättning till Tjelvars ära – förste man på Gotland eller inte

I rubriken antyder jag att det fanns vissa orättvisor i forntiden. Det är ytterligt sällan en ser några storstilade gravar till kvinnornas ära. Att jag tar upp det här beror på att det uppenbarligen finns fler som funderat över orättvisorna. Någon har skapat en liten minnesskylt till Tjelvars kärrings ära också 😉

Knappast forntida men lite kul ändå!

Tjellvars kärring

En liten minnesskylt över Tjelvars kärring. Knappast forntida eller ens gammal men lite kul ändå!

Nu väntar en repris på gårdagskvällen, promenad genom Visby innerstad – med vätskestopp och allt! Tanken är att komma iväg några timmar tidigare än igår så jag hinner fota lite mer (igår blev det för mörkt). Dessutom är vädret alldeles underbart här just nu så vad passar väl bättre än att flanera runt lite i en underbart vacker miljö?

12 reaktioner på ”Marknad i Slite och Orättvisor i forntid

 1. Jag skrattar gott åt Tjelvars kärrings grav 😀 Kul att den får vara kvar men den kanske är nyanlagd och ingen har kanske hunnit reagera. En väldigt fin grav han fick, den där Tjelvar.
  Ha en riktigt skön kväll och tänk på att kompensera för vätskeförlusten vid ansträngning i värmen 😀

  Gillad av 1 person

  • Ja den var lite kul. Hade nog stått där ett tag ändå (några år, lite i sammanhanget). Lite vid sidan av så den stör inget.
   Vätskeförlusten kompenserad. Vi bestämde oss för att trava runt utsidan av muren så vi behövde verkligen vätskepauserna. Men så långvariga blev vi inte, det tog på krafterna med allt travande. Nu är vi trötta men ganska så nöjda med livet 😉

   Gillad av 1 person

 2. Det var en otroligt snygg grav han fick, Tjelvar och fin bild på den. Jag måste berätta att sånt förekommer även i modern tid. Jag var för några år sedan till min mans mormors grav i Jämtland. Jag blev chockad och upprörd när jag fick se att hon inte hade sitt namn på gravstenen, där stod något i stil med: Titel, E S och han hustru.

  Vi hade Slite som mål en av dagarna men kom aldrig dit, det fanns för många stenar att fota på vägen dit, haha. Fint hamnfoto!

  Gillad av 1 person

 3. usch ja, här är en till som inte gillar trängsel. och på marknaderna brukar det vara samma utbud jämnt. vi hade en marknad här nyligen, vi gick till godisståndet och sen därifrån. gravarna var intressanta oavsett äkta eller nya. också nåt jag har att se fram emot. tack för tipset!

  Gillad av 1 person

  • Ja nog är det mycket samma, samma på marknaderna.
   Gravar finns det gott om här, både som skeppssättningar och i annan form. Tjelvars grav var nog den tredje skeppsättningen vi kikade på. Har bara inte visat fotona från de andra än 😉
   Tjelvars grav ligger utanför Guthem, mitt i skogen 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s