Roma Klosterruin

I tisdags försökte vi besöka Roma Klosterruin här på Gotland, det var då det stora ovädret slog till och vi fick fly fältet. I dag gjorde vi ett nytt försök eftersom vi visste att arkeologerna skulle presentera sina fynd vid en öppen visning vid utgrävningen.

Vi skojade ju lite i tisdags att ovädret berodde på att arkeologerna som jobbade vid utgrävningen möjligen stört någon i hens vila. Nu är vi egentligen inte så vidskepliga men det hindrar oss inte från att leka med tanken. Här kommer en bild i repris på ett par ganska leriga arkeologer (eller möjligen osteologer).

Roma kloster Arkeologer

Leriga arkeologer i arbete

Idag hade vi lite mer tur med vädret och klarade oss undan med ett lätt duggregn som drog förbi. Mulet och lite trist men så länge regnet inte vräker ner så är jag nöjd.

Det visade sig att utgrävningen lett till att kartan över Roma klosterruin får ritas om en aning. Det som antagits varit en huslänga som hängt ihop med den stora ruinen visade sig vara flera olika hus. Statens Fastighetsverk har precis satt ut fina skyltar över hur klostret sett ut i sin glans dagar och arkeologerna uttryckte en viss skadeglädje (lite skämtsamt) över att de nu får rita om dem. Just det hus som grävts ut var en begravningsplats för högt uppsatta abbotar (tror jag det var) vid klostret.

Det var ganska många intresserade som hade sökt sig till klosterruinen för att lyssna på vad utgrävningen lett fram till.

I sin krafts dagar var nog klostret riktigt imponerande, det ni ser på bilden här nedanför är endast en liten del av det hela.

Roma Klosterruin

Roma Klosterruin – endast en del av klostret i dess glans dagar

En intressant föreläsning om hur ”lätt” historien faktiskt kan ändras efter bara några få arkeologiska fynd.

Nu har vädret bättrat på sig och solen skiner från en nästan klarblå himmel. Återigen blir det en tur ner till Visby innerstad, denna gång för en liten ”hej då middag” med sonen. Tidigt i morgon bitti lämnar vi ön så nu dröjer det innan vi ser honom igen. Lite sorgesamt men samtidigt det mest naturliga i världen, han är vuxen och har sitt eget liv.

12 reaktioner på ”Roma Klosterruin

 1. men så kul! det är alltid kul, tycker jag, när man får träffa arkeologerna som berättar om utgrävningarna. till roma kloster var vi och det är ju toppenfint! och du börjar nog bli lite mer intresserad nu, eller hur? du ska se att du också blir ruinromantiker. hihi…..

  Gillad av 1 person

  • Just nu har jag varit så illa tvungen att vara ruinromantiker men vi fixade det bra själva (utan sonen) när vi var på Öland. Vi är nog lite småintresserade men inte i närheten av vad sonen är 😉

   Gilla

 2. Det ger alltid mer om guiden el föreläsaren är lättsam och inte krånglar till det. Kul att ni fick vara med om en liten ändring i vår historia 🙂
  Den vemodiga känslan när barnen plötsligt är lång ifrån oss brukar ganska snart försvinna. Som du skriver så är det naturligt och ni kan höras på alla möjliga sätt. Och snart är ni nog där igen och vandrar runt i Visby 🙂

  Gillad av 1 person

  • Visst är det så, han var faktiskt lite rolig att lyssna på 😉
   Nog är det så, det kändes bara lite tungt en stund att vända honom ryggen och gå åt andra hållet. Jag är lite blödig när det kommer till sånt 😉 Men, nu är det över och han har det bra. Det är det som räknas.

   Gillad av 1 person

 3. Ibland tror jag att jag har kommenterat inlägg men finner att så inte var fallet. Roma kloster är intressant och vackert, har varit där två gånger. Vad roligt att ni fick vara med om att historien ändras!

  Gillad av 1 person

  • Nu kan jag också stoltsera med att jag också varit där två gånger. På samma semesterresa och i spöregn respektive duggregn 😉 Det finns nog mycket att upptäcka där som vi missade på grund av vädret. Men det var lite kul att få höra hur historien skrivs om bara efter en liten grop i marken (utgrävningsområdet är ju trots allt ganska litet).

   Gilla

   • Jag undrar om de inte lite smått hade börjat med utgrävningar förra sommaren redan? Det fanns presenningar på marken som störde mitt fotande i det området du visar. För mig var det mest klosterruinen som var intressant. De är ju en teaterscen på somrarna, det måste vara mäktigt.

    Gillad av 1 person

    • Jo det har nog varit teater där. Första dagen vi var dit stod läktarna kvar på söndagen var de nedmonterade. Jag antar att teatersäsongen var över 😉
     I så fall en annan utgrävning, de får inte låta ett schakt stå öppet så länge. Men det kan ha varit en ”förundersökning” som gjordes för att bestämma om de skulle gräva eller inte. Det är fruktansvärt mycket byråkrati runt utgrävningarna, en lång process så det är inte gjort i en handvändning. Särskilt inte när det är gravar som ska grävas ut, gravfriden ska ju skyddas så långt som möjligt.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s