Sundre Kastal på södra Gotland

På vägen från Hoburgsgubben ramlade vi över en gammal kastal, Sundre Kastal. Den ligger alldeles invid Sundre kyrka.

Karta Sundre Kastal

En kastal är enligt Wikipedia en tornliknande försvarsbyggnad i sten som uppförts under medeltiden. Just den här var inte så välskyltat så vi hade ren tur att vi snubblade över den. Sundre Kastal är en av få fullt bevarade (utvändigt i alla fall) kastaler på Gotland.

Infoskylt Sundre Kastal

Infoskylt vid Sundre Kastal

Sundre Kastal

Sundre Kastal

Möjlighet fanns, för den som var lite modigare än vi, att klättra upp i kastalen. Sonen var på god väg men vågade sig inte riktigt upp i mörkret. Mörkret var bebott av ett antal fåglar som fick det att kännas en aning obehagligt (som alltid när en inte vet vad som väntar).

Insidan av Sundre Kastal

Insidan av Sundre Kastal

Vi lyckades ”träffa på” ytterligare en kastal under Gotlandsresans gång nämligen Gothems Kastal. Den var inte alls lika välbevarad och vid just det tillfället var jag lite smått tjurskallig så några foton därifrån blev det inte. Ni kan dock se foton på den i Wikipedia.

8 reaktioner på ”Sundre Kastal på södra Gotland

  1. Kastalen i Brunflo har jag klättrat upp i och jag skulle nog ha velat ta mig upp även i denna fina kastal. Jag lockas lite av mörka, lite trånga gångar upp i torn 🙂 Även grottor är spännande men nu för tiden vill jag helst inte krypa i dem.

    Gillad av 1 person

    • Det var nog fåglarna (eller vad det nu var) som skrämde sonen, själv hade jag inga som helst planer på att klättra upp – höjdrädd och en lättare spindelfobi gör att sådana infall liksom inte dyker upp i min hjärna 😉

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s