Holmhällars Raukfält, del 2

Då var det dags för del 2 från Holmhällars raukfält. I del 1 var det raukarna som stod i fokus, här kommer en del av allt annat som finns att se i naturreservatet.

Det första vi såg när vi kom ner mot kusten var – utöver raukfältet – det lilla fiskeläget, mer eller mindre helt byggt i sten (inte helt sant om ni närstuderar bilden med skorstenen).

Något som det var mycket gott om både vid Holmhällar och på andra håll på ön så var det slånbär. De borde nästan kvala in som Gotlands landskapsbär de taggiga rackarna. Just slånbär får mig att tänka på min morfar som, när det begav sig, gjorde slånbärslikör med en oanad procenthalt. Den smakade mer eller mindre som saft men gav morfars gäster väldigt ”klena ben” vilket var precis vad han var ute efter. Ni vet ju hur det är, skadeglädjen är den enda sanna glädjen, och glad var morfar när hans gäster hade uppenbara svårigheter att ta sig hem 😉

Slånbär

Slånbär vid Holmhällar, den som närstuderar bären ser att vi varit och pillat på dem också. Jag kan då se minst ett fingeravtryck som vi lämnat efter oss (förmodligen jag).

Vägglav kan jag omöjligt motstå att fotografera men när en befinner sig på ett raukfält så får en begränsa sig en aning. Eftersom vägglaven uppenbarligen trivs som fisken i vattnet på raukarna skulle jag annars lätt ha kunnat fylla allt utrymme här på bloggen enbart med vägglavar – och det verkar väl lite småtrist 😉

Fåglar var det också gott om vid Holmhällar, kanske beroende på fågelskyddsområdet Heligholmen som ligger precis utanför raukfältet. Nu är jag ingen storslagen fågelfotograf (inte alls bra på det i ärlighetens namn) så det blev inte så många foton.

Här följer några foton på stenar genom vattnet – jag kunde inte låta bli att fascineras av de underbara färgerna som uppenbarade sig under vattenytan!

Sten med grönt skägg

Sten med kraftig skäggväxt – en underbart grön färg som jag inte kunde motstå!

Fantastiska färger i vattnet

Att en sten med lite alger kan vara så vacker… den bara måste följa med hem på bild

Stenar i vattnet vid Holmhällar

Även det mindre färggranna kan fascinera när det göms under ytan.

Det var allt jag hade att bjuda på från Holmhällars raukfält men onsdagen var inte slut än – det kommer mer 😉

8 reaktioner på ”Holmhällars Raukfält, del 2

 1. Fiskebodarna vid Holmhällar hör till de vackrare jag sett. Satt just häromdagen och tittade på foton därifrån. Att man tätar lite här och där hör väl till kan jag tro, med moderna material. Det är väl salmbär som Gotland är känt för, slånbären finns ju lite varstans. Så vackert med vägglaven och undervattensbilden med alger och sten i rosavitt är bara så fin!

  Gillad av 1 person

  • Ja det var vackert där, faktiskt det raukfält jag gillade bäst.
   Jo jag vet att salmbär är det Gotland är känt för, tänkte mest på mängden slånbär – den var omfattande 😉
   Tack så mycket! De där stenarna under vatten kunde jag bara inte låta bli!

   Gillad av 1 person

 2. Återigen…så fina bilder. Dina vattenbilder är helt underbara 🙂 Det finns så många fina motiv men det gäller att se dem. Nästa gång jag kommer till en stenstrand kommer jag att tänka på dina fina bilder och leta egna lika fina motiv 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Oj, så vackra bilder igen och jag fastnar för dina undervattensbilder lite extra mycket. Skrattade när jag läste om din morfar. Jag gör en ägglikör som har exakt samma effekt och jag talar inte! om hur många procent den har 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s