Vallhagars Järnåldersby

Onsdagen blev en innehållsrik dag på vår resa. Från Holmhällar gav vi oss av mot Visby i tron att dagen led mot sitt slut, så var inte fallet. Resan passerade förbi Vallhagar och lämningarna efter en järnåldersby. Givetvis kunde vi inte passera den utan att stanna till och utforska lite.

Karta Vallhagar

Vallhagars Järnåldersby inte långt från Klintehamn

Här kan en utforska husgrunder, rösen, murar och gravar. Lämningarna, eller ruinerna, efter en järnåldersby. En varning utfärdas redan innan du sätter din fot in i hagen där ruinerna finns, det är ett område som är oerhört rikt på fästingar. Du uppmanas därför att klä dig med förstånd och att noga kontrollera efteråt så du inte har några små otäcka kryp med dig hem.

Husgrund vid Vallhagar

I Vallhagar finns gott om lämningar efter den by som funnits, här ser ni en av många husgrunder.

Vid Vallhagar finns också tre gravfält, här nedanför ser du ett av gravrösena. I just detta röse har man vid utgrävningar funnit några malstenar och man har också kunnat konstatera att denna grav vid något tillfälle plundrats.

Grav vid vallhagar

Gravröse vid Vallhagar

Här följer en liten karta över området där ni kan se hur många husgrunder m.m. det finns att kika på för den som är intresserad.

Karta över Vallhagar

Vallhagar med utmärkta husgrunder, murar och rösen.

Som vanligt dyker det upp ett och annat som bara ber om att bli fotograferat trots att det inte har det minsta med vår historia att göra – som den här nyckelpigan till exempel 😉

Nyckelpiga vid Vallhagar

Vissa saker kan jag bara inte låta bli att fotografera 😉

6 reaktioner på ”Vallhagars Järnåldersby

 1. Jag hade nog vänt vid åsynen av skylten. Vi har fästingar här också men jag går helst inte i oklippt gräs utan stigar 😉 Men då är det ju bra att du kommer dit i stället och fotar så att du kan visa oss allt fint 😉 Söt nyckelpiga.

  Gillad av 1 person

  • Vi höll oss till stigarna där gräset var lite kortare och det gick ju fint – inga odjur med hem. Egentligen kanske det inte var så fint där, husgrunder i gräs gör sig inte så bra på bild men kul att se. Det är tur man hittar lite mer färggranna saker på vägen (som nyckelpigan).

   Gillad av 1 person

 2. vilket spännande ställe. järnåldersgravar går jag igång på! himla spännande ställe! och den sjuprickiga nyckelpigan har du förevigat mycket bra! fästingarna kan jag klara mig utan. har ju bott på landet vid kusten med massor av fästingar och har haft hur många fästingar som helst på mig, men lyckats förbli osmittad av fästingburna sjukdomar. peppparpeppar……

  Gillad av 1 person

  • Ja det var intressant!
   Fästingar är ett otyg, jag bor ju på landet och har haft många sällskapsdjur så nog har jag haft min beskärda del av fästingar. Tack och lov har jag också klarat mig utan hemska smittor!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s