Den vilda jakten på hybridbilen

Vår vilda jakt på en hybridbil går vidare. Jag kan utan att överdriva säga att jag snart drömmer mardrömmar om just hybridbilar, det går runt i huvudet av all information jag fått. Bara idag har vi provkört fyra olika modeller och innan dess har vi också kikat på några stycken. Inte för att jag direkt kommer ihåg vem som gjorde vad, men lite känsla för hur landet ligger har jag trots allt. Jag tillhör den kategori människor som köper bil med känsla – inte logik. Kan tyckas dumt men det brukar bli skapligt bra ändå 😉

Hittills har vi provkört följande bilar;

Förvirringen är fortfarande total men lite känsla för hur det blir har jag dock redan nu trots allt. Vissa bilar går av olika anledningar helt bort!

Toyota RAV4 hybrid är alls ingen dålig bil, vi trivdes ganska fint med att köra den. Men eftersom den enbart laddar sig själv och endast använder eldriften fullt ut i låga hastigheter ger den för lite effekt för vår del. Vi bor på landet och kör mycket landsvägskörning och relativt lite stadskörning vilket innebär att vi skulle utnyttja eldriften alldeles för lite.

Toyota Prius plug-in har en bra räckvidd på enbart el men min upplevelse var att jag klev in i något slags rymdskepp med elektronik som översteg min förmåga att ta in information. Lite kul att köra förvisso men mitt råd till mig själv blir i detta fall; Om bilen får dig att känna dig gammal – köp den inte!

Kia Niro plug-in hybrid är en trevlig bil med bra räckvidd. En relativt liten SUV men hyfsat utrymme inuti men väldigt litet lastutrymme. Känslan efter att ha kört den var varken bu eller bä. En helt okej bil bara. Inte särskilt spännande men den fick mig å andra sidan inte heller att känna mig gammal vilket får betraktas som ett plus 😉 Niron fick dock inte någon riktigt ärlig chans vid vår provkörning då vi hamnade i ett område med vägavstängningar, vägarbeten och andra hinder i vägen.

Kia Optima Sportswagon plug-in hybrid är den absolut rymligaste av de bilar vi provkört. Inredningsmässigt stod den ut i jämförelse med alla de andra. Bekväm och inte alls oäven att köra, skapligt pigg även om en viss fördröjning kunde anas när man trampade på lite extra. Den här bilen var mån om att man skulle sköta sig vill jag lova. Den började redan när jag startade den med att tala om att jag minsann skulle följa trafikreglerna. Därefter envisades den med att tala om att jag stängt av radion (ja, jag ville höra hur bilen lät). Lite lätt överraskad blev jag när den helt resolut började svänga åt mig när jag kom för nära vita strecken vid vägkanten – inte så att jag inte fick välja men den hade lite åsikter om det hela. På det hela taget en trevlig – om än lite överraskande – bil som vi förmodligen återkommer till. Just nu tror jag faktiskt den är min favorit.

Volkswagen Golf GTE var en pigg liten rackare som vänligt påminde oss att ta med oss våra mobiltelefoner när vi lämnade bilen. Den går dock bort från listan då den känns alldeles för liten för oss. Dessutom tycker vi nog att den förbrukade mer el under provkörningen än övriga bilar.

Volkswagen Passat Sportscombi GTE var nog den absolut piggaste av bilarna vi hittills provkört (möjligen med undantag för Golfen). Rymlig och rejäl på alla sätt och vis. Vi kom längre på ren eldrift än vi trodde och med GTE-funktionen påslagen är den näst intill en ”muskelbil”. Helt klart sambons favorit. Jag är mer tveksam. Inget fel på bilen alls men känslan, den infann sig inte riktigt…. Nu vet jag inte riktigt hur hållbart det argumentet är i förlängningen, det återstår att se 😉
Men även om känslan inte riktigt ville infinna sig så ligger den på en god andra plats även för min del.

Summan av kardemumman blir att det är tre bilar som har strukits från listan och tre bilar som kvarstår som tänkbara alternativ. Jag börjar helt klart ana att det kommer att dröja innan vi kan bestämma oss för vilken bil det ska bli. Med lite tur är vi klara bortåt den här tiden nästa år. Det under förutsättning att det inte dyker upp några nya, spännande modeller som sätter nya griller i huvudet på oss 😉

Bilden högst upp är en Toyota Prius och den har jag lånat från Toyotas hemsida.

13 reaktioner på ”Den vilda jakten på hybridbilen

  • Ha ha… kanske det är jag som gör det komplicerat 😉
   Som vi bor är körkort och bil nästan ett måste (inte riktigt men nästan). Skulle jag bosätta mig i en större stad skulle nog inte jag heller ha en bil (jag kan ju ändå inte välja vilken – ha ha).

   Gillad av 1 person

   • Kan förstå problemet, men på ett annat plan, har upphandlat spårfordon i mängd, tunnelbanetåg för 13 á 14 miljarder kronor, Pendeltåg för ungefär samma belopp och spårvagnar för i runda slängar 1 miljard. Även då är det svårt att välja, även om man har ett regelverk att hålla sig till.

    Gillad av 1 person

    • Upphandlingar är inte så lätta att tampas med – jobbar också med sådana delvis i alla fall men av en helt annan art (tjänster). Tur att jag har lättare med det än med att välja bil 😉

     Gilla

 1. Ena av sönerna har tjänstebil, hybrid. Normalt kör han enbart i stora staden. Då fungerar det perfekt. Hela tiden en mängd olika kortsträckor. Men då det blir en lite längre körning så fungerar det inte med el. Ännu så länge finns det inte eltanstationer överallt heller, så det är väl kanske en perfekt storstadsbil?????

  Gillad av 1 person

  • De jag kikar på går på både el och bensin. Vi ska få laddstolpar på jobbet (vilket år som helst 😉 ) så det borde fungera. Men en ren hybrid funkar inte för oss på landet – inte heller en ren elbil tror jag.

   Gillad av 1 person

 2. Om ni väntar med beslut till nästa år har det helt säkert dykt upp fler spännande alternativ 😉 Om det är bra eller dåligt vet inte jag men inte blir det lättare att bestämma något.
  När jag köpte min bil (eller privatleasade) så gick jag in på närmaste bilfirma, tittade som hastigast på två modeller (utsidan av dem) och provsatt i den ena. Jag bestämde mig genast för att den var vad jag ville ha och sedan gick det snabbt 😀 Jag ville inte ha kvar den stora BMW som min man hade köpt och när jag direkt tyckte att jag satt bättre i den bil jag provade så bestämde jag mig direkt. Så kan det också gå till 😉

  Gillad av 1 person

  • Ha ha… inga fler val tack 😉
   Ungefär så brukar det gå till när vi köper bil, snabbt och enkelt. Men nu när vi tänker satsa på en lite ny ”variant” av bränsle ville vi vara lite pålästa och göra ett bra val. Inser nu att den vanliga taktiken varit enklare 😉

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s