Valborgsafton i Gysinge

Igår kväll styrde vi kosan mot Gysinge bruk som firar 350 år i år. Ryktet gick att valborgsfirande skulle vara något utöver det vanliga. Jag gissar att det ryktet nått fler än oss för jösses så mycket folk det var på plats. Sen var nog firandet i stort sett lika som andra år jag varit där, något utöver det vanliga kunde jag inte se.

Efter en liten runda längs älven kunde vi konstatera att vattenståndet är ovanligt högt i år, en följd av den rejäla vintern får jag förmoda. Om ni kikar på fotot här nedan så kan jag upplysa om att det inte ska vara vatten mellan mig och vårkasen. Den sjön är ett resultat av en översvämmad älv.

Vårkase

Det var en rejält mulen kväll men arrangörerna hade tur och regnet höll sig borta. Kvällen avslutades i sedvanlig ordning med ett rejält fyrverkeri. Svårfångat är bara förnamnet men jag tycker ändå jag fick till några dugliga foton på spektaklet.

Fyrverkerier må vara vackra men igår funderade vi lite vad detta innebär för alla djur, vilda som tama, i fyrverkeriets närhet. Jag kan inte för mitt liv förstå de som väljer att till exempel ta med sina hundar på en sådan här tillställning. Likaså funderade vi lite över alla fåglar som, vad jag tror, börjar närma sig häckning runt om älven. Hur påverkas de?

Men hur jag än vrider och vänder på det så föredrar jag ändå det här med ordnade fyrverkerier än otyget när folk springer runt och skjuter hej vilt överallt. DET borde sannerligen förbjudas.

Annonser

21 reaktioner på ”Valborgsafton i Gysinge

 1. Helt underbara och vackra foton!😊 Fantastiska bilder på älven där vattnet flyter fram som det är bomull. Dina raketfoton är ju så jättebra!😊 Det är verkligen svårt att lyckas med dem, jag vet, har tagit hundratals foton som åkt rakt ner i papperskorgen!😁

  Gillad av 1 person

 2. Vackra bilder av vattenmassorna i blå timmen och även brasan och fyrverkerierna. Vi tog det bara lugnt på torpet efter dagens slit med tomten så det är kul att se andras bilder från lite firande.

  Gillad av 1 person

  • Tack!
   Jag vet inte om vi egentligen firar, syster och jag brukar ge oss dit på kvällskvisten (utan annat firande) för att se på vårbrasan, fyrverkerierna och folkmassan. En timme eller två räcker gott och väl 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Vilka tjusiga bilder!!
  Ja, som hundägare har jag för längesedan skippat fyrverkerier! Djur och natur tycker inte om det. Och jag fattar egentligen inte vad det har med valborg och våren att göra!!! Skrämmer ju häckande djur till vettet!!

  Gillad av 1 person

  • Tack!
   Ja jag är kluven när det gäller fyrverkerier. I ordnad form så här har jag egentligen inget emot dem, vänder mig främst mot det förbaskade skjutandet överallt i tid och otid. Men nu började jag fundera över djuren som häckar – och de är nog många där i Dalälvsområdet.

   Gillad av 1 person

 4. Läckra bilder från er Valborgsmässokväll! Så fint med det ”mjuka” vattnet tillsammans med den hårda muren – och att du lyckades pricka in ”den blå timmen”.
  Fina fyrverkerier också – snyggt fångat!

  Gillad av 1 person

 5. Det blev jättefina bilder! Säger detsamma, stackars djur. En del använder laser nuförtiden som är ett mycket bättre och tyst alternativ. Bor så långt ut på landet att jag varken såg eller hörde nånting. Har en väldigt skotträdd hund.

  Gillad av 1 person

  • Ja skotträdda hundar har jag också haft. En lider med dem. Jag kan uppskatta ett anordnat fyrverkeri även om det inte är optimalt. Men det där förbaskade smällandet i tid och otid och överallt – DET borde sannerligen förbjudas.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s